Află mai multe despre canguri

Află mai multe despre canguri

 

Cel mai probabil, atunci când ne gândim la canguri, ne vine în minte imaginea unui animal puternic din Australia, ce sare de colo colo şi îşi poartă puiul în marsupiu.

 

🦘 Cel mai adesea, cangurii se deplasează sărind. Ei pot acoperi până la 8 metri, într-o singură săritură şi pot atinge viteze de până la 56 km/h, potrivit National Geographic.

 

🦘 Atunci când sar, ei se bazează pe picioarele din spate, ce sunt lungi şi puternice.

 

🌍 Sunt mai multe specii de marsupiale şi diferă în mărime şi localizare. Eu am scris despre cangurii mari ce îi găsim în Australia.

 

Trăiesc în grupuri

 

Cangurii trăiesc în grupuri, ce variază în mărime. Pornind de la grupuri ce au cel puțin 3-4 membri, la grupuri ce pot avea chiar şi sute de membri. Atunci când unul din membrii grupului simte ceva pericol, el îi alertează pe ceilalți lovind puternic pământul, cu picioarele sau cu coada.

Mascululii se luptă între ei pentru a avea acces la femele.

 

Puii de cangur

 

🥜 Când se nasc, puii de cangur sunt subdezvoltați, nu au păr şi nu văd, şi sunt extrem de mici, cam de mărimea unei alune. Imediat după naştere, instinctiv, se târăsc spre marsupiu, unde îşi vor petrece următoarele luni din viață, sugând lapte matern şi dezvoltându-se, până vor fi suficient de mari pentru a se aventura în lume, potrivit Britannica.

După aproximativ 6 luni, puiul începe să petreacă perioade scurte afară din marsupiu. Între vârsta de 8 luni şi 12 luni (depinde pe specie), puiul de cangur devine independent şi părăseşte marsupiul, chiar dacă se poate să mai sugă pentru încă câteva luni.

🍼 O informație foarte interesantă e că o mamă cangur poate produce două tipuri de lapte matern. Unul special pentru puiul din marsupiu, ce încă se dezvoltă, şi altul pentru puiul mai mare, ce nu mai stă în marsupiu dar încă suge, potrivit National Geographic.

 

Abilităţi de boxeri 🥊

 

 Cred că cei mai mulţi dintre noi am văzut deja, cel puțin o filmare, cu canguri luptându-se.

Luptele dintre canguri sunt destul de comune.

Masculii se luptă pentru a-şi stabili autoritatea, pentru a exersa şi pentru accesul la femele.

 

Cu ce se hrănesc 🌱🍃☘

 

Toți cangurii sunt erbivori şi se hrănesc cu iarbă, multă iarbă, diferite plante şi frunze de arbuşti.

 

Cât sunt de mari 📏

 

Mărimea cangurilor variază de la specie la specie, media fiind între 0.8 şi 1.8 metri, femelele fiind mai mici, potrivit Lucky Kangaroos.

Cel mai mare este cangurul roşu. Acesta are, în general, între 1.3 şi 1.6 m lungime (masculii), dar au fost exemplare ce au avut aprope 2 m şi peste 85 de kg(🔍caută “Roger kangaroo”).

 

Cât trăiesc

 

Media de viață diferă de la specie la specie.

Cangurul Roşu poate trăi până la vârsta de 23 de ani, potrivit National Geographic, în timp ce cangurul Gri Estic trăieşti între 8 şi 10 ani.

 

 

 Alte informații despre canguri 

 

• În general, cangurii sunt mai activi după lăsarea soarelui, până dimineața, potrivit Britannica. Dar nu e o regulă, pot fi văzuți şi pe timpul zilei.

• Cangurii au un auz excelent.

•Puii de cangur îşi fac nevoile în marsupiu, iar mama cangur curăță marsupiul în mod regulat.

• Cangurii îşi folosesc coada lungă şi musculoasă pentru echilibru şi pentru a se sprijini atunci când se odihnesc, sau atunci când se luptă.

• Masculii nu au marsupiu, doar femelele.

Cangurii pot înota, şi fac asta, în general, pentru a scăpa de prădători. 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://www.britannica.com

2. https://www.nationalgeographic.com

3. https://australian.museum/learn

4. https://luckykangaroos.com/en

Featured image: Photo by Mark Stoop on Unsplash

 1 thought on “Află mai multe despre canguri”

Leave a Reply