Află mai multe despre canguri

Află mai multe despre canguri

 

Cel mai probabil, atunci când ne gândim la canguri, ne vine în minte imaginea unui animal puternic din Australia, ce sare de colo colo şi îşi poartă puiul în marsupiu.

 

🦘 Cel mai adesea, cangurii se deplasează sărind. Ei pot acoperi până la 8 metri, într-o singură săritură şi pot atinge viteze de până la 56 km/h, potrivit National Geographic.

 

🦘 Atunci când sar, ei se bazează pe picioarele din spate, ce sunt lungi şi puternice.

 

🌍 Sunt mai multe specii de marsupiale şi diferă în mărime şi localizare. Eu am scris despre cangurii mari ce îi găsim în Australia.

 

Trăiesc în grupuri

 

Cangurii trăiesc în grupuri, ce variază în mărime. Pornind de la grupuri ce au cel puțin 3-4 membri, la grupuri ce pot avea chiar şi sute de membri. Atunci când unul din membrii grupului simte ceva pericol, el îi alertează pe ceilalți lovind puternic pământul, cu picioarele sau cu coada.

Mascululii se luptă între ei pentru a avea acces la femele.

 

Puii de cangur

 

🥜 Când se nasc, puii de cangur sunt subdezvoltați, nu au păr şi nu văd, şi sunt extrem de mici, cam de mărimea unei alune. Imediat după naştere, instinctiv, se târăsc spre marsupiu, unde îşi vor petrece următoarele luni din viață, sugând lapte matern şi dezvoltându-se, până vor fi suficient de mari pentru a se aventura în lume, potrivit Britannica.

După aproximativ 6 luni, puiul începe să petreacă perioade scurte afară din marsupiu. Între vârsta de 8 luni şi 12 luni (depinde pe specie), puiul de cangur devine independent şi părăseşte marsupiul, chiar dacă se poate să mai sugă pentru încă câteva luni.

🍼 O informație foarte interesantă e că o mamă cangur poate produce două tipuri de lapte matern. Unul special pentru puiul din marsupiu, ce încă se dezvoltă, şi altul pentru puiul mai mare, ce nu mai stă în marsupiu dar încă suge, potrivit National Geographic.

 

Abilităţi de boxeri 🥊

 

 Cred că cei mai mulţi dintre noi am văzut deja, cel puțin o filmare, cu canguri luptându-se.

Luptele dintre canguri sunt destul de comune.

Masculii se luptă pentru a-şi stabili autoritatea, pentru a exersa şi pentru accesul la femele.

 

Cu ce se hrănesc 🌱🍃☘

 

Toți cangurii sunt erbivori şi se hrănesc cu iarbă, multă iarbă, diferite plante şi frunze de arbuşti.

 

Cât sunt de mari 📏

 

Mărimea cangurilor variază de la specie la specie, media fiind între 0.8 şi 1.8 metri, femelele fiind mai mici, potrivit Lucky Kangaroos.

Cel mai mare este cangurul roşu. Acesta are, în general, între 1.3 şi 1.6 m lungime (masculii), dar au fost exemplare ce au avut aprope 2 m şi peste 85 de kg(🔍caută “Roger kangaroo”).

 

Cât trăiesc

 

Media de viață diferă de la specie la specie.

Cangurul Roşu poate trăi până la vârsta de 23 de ani, potrivit National Geographic, în timp ce cangurul Gri Estic trăieşti între 8 şi 10 ani.

 

 

 Alte informații despre canguri 

 

• În general, cangurii sunt mai activi după lăsarea soarelui, până dimineața, potrivit Britannica. Dar nu e o regulă, pot fi văzuți şi pe timpul zilei.

• Cangurii au un auz excelent.

•Puii de cangur îşi fac nevoile în marsupiu, iar mama cangur curăță marsupiul în mod regulat.

• Cangurii îşi folosesc coada lungă şi musculoasă pentru echilibru şi pentru a se sprijini atunci când se odihnesc, sau atunci când se luptă.

• Masculii nu au marsupiu, doar femelele.

Cangurii pot înota, şi fac asta, în general, pentru a scăpa de prădători. 

 

 

Surse

1. https://www.britannica.com

2. https://www.nationalgeographic.com

3. https://australian.museum/learn

4. https://luckykangaroos.com/en

Featured image: Photo by Mark Stoop on Unsplash

 



1 thought on “Află mai multe despre canguri”

Leave a Reply