Află mai multe despre canguri

Află mai multe despre canguri

 

Cel mai probabil, atunci când ne gândim la canguri, ne vine în minte imaginea unui animal puternic din Australia, ce sare de colo colo şi îşi poartă puiul în marsupiu.

 

🦘 Cel mai adesea, cangurii se deplasează sărind. Ei pot acoperi până la 8 metri, într-o singură săritură şi pot atinge viteze de până la 56 km/h, potrivit National Geographic.

 

🦘 Atunci când sar, ei se bazează pe picioarele din spate, ce sunt lungi şi puternice.

 

🌍 Sunt mai multe specii de marsupiale şi diferă în mărime şi localizare. Eu am scris despre cangurii mari ce îi găsim în Australia.

 

Trăiesc în grupuri

 

Cangurii trăiesc în grupuri, ce variază în mărime. Pornind de la grupuri ce au cel puțin 3-4 membri, la grupuri ce pot avea chiar şi sute de membri. Atunci când unul din membrii grupului simte ceva pericol, el îi alertează pe ceilalți lovind puternic pământul, cu picioarele sau cu coada.

Mascululii se luptă între ei pentru a avea acces la femele.

 

Puii de cangur

 

🥜 Când se nasc, puii de cangur sunt subdezvoltați, nu au păr şi nu văd, şi sunt extrem de mici, cam de mărimea unei alune. Imediat după naştere, instinctiv, se târăsc spre marsupiu, unde îşi vor petrece următoarele luni din viață, sugând lapte matern şi dezvoltându-se, până vor fi suficient de mari pentru a se aventura în lume, potrivit Britannica.

După aproximativ 6 luni, puiul începe să petreacă perioade scurte afară din marsupiu. Între vârsta de 8 luni şi 12 luni (depinde pe specie), puiul de cangur devine independent şi părăseşte marsupiul, chiar dacă se poate să mai sugă pentru încă câteva luni.

🍼 O informație foarte interesantă e că o mamă cangur poate produce două tipuri de lapte matern. Unul special pentru puiul din marsupiu, ce încă se dezvoltă, şi altul pentru puiul mai mare, ce nu mai stă în marsupiu dar încă suge, potrivit National Geographic.

 

Abilităţi de boxeri 🥊

 

 Cred că cei mai mulţi dintre noi am văzut deja, cel puțin o filmare, cu canguri luptându-se.

Luptele dintre canguri sunt destul de comune.

Masculii se luptă pentru a-şi stabili autoritatea, pentru a exersa şi pentru accesul la femele.

 

Cu ce se hrănesc 🌱🍃☘

 

Toți cangurii sunt erbivori şi se hrănesc cu iarbă, multă iarbă, diferite plante şi frunze de arbuşti.

 

Cât sunt de mari 📏

 

Mărimea cangurilor variază de la specie la specie, media fiind între 0.8 şi 1.8 metri, femelele fiind mai mici, potrivit Lucky Kangaroos.

Cel mai mare este cangurul roşu. Acesta are, în general, între 1.3 şi 1.6 m lungime (masculii), dar au fost exemplare ce au avut aprope 2 m şi peste 85 de kg(🔍caută “Roger kangaroo”).

 

Cât trăiesc

 

Media de viață diferă de la specie la specie.

Cangurul Roşu poate trăi până la vârsta de 23 de ani, potrivit National Geographic, în timp ce cangurul Gri Estic trăieşti între 8 şi 10 ani.

 

 

 Alte informații despre canguri 

 

• În general, cangurii sunt mai activi după lăsarea soarelui, până dimineața, potrivit Britannica. Dar nu e o regulă, pot fi văzuți şi pe timpul zilei.

• Cangurii au un auz excelent.

•Puii de cangur îşi fac nevoile în marsupiu, iar mama cangur curăță marsupiul în mod regulat.

• Cangurii îşi folosesc coada lungă şi musculoasă pentru echilibru şi pentru a se sprijini atunci când se odihnesc, sau atunci când se luptă.

• Masculii nu au marsupiu, doar femelele.

Cangurii pot înota, şi fac asta, în general, pentru a scăpa de prădători. 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://www.britannica.com

2. https://www.nationalgeographic.com

3. https://australian.museum/learn

4. https://luckykangaroos.com/en

Featured image: Photo by Mark Stoop on Unsplash

 



1 thought on “Află mai multe despre canguri”

Leave a Reply