5 informații scurte și interesante

5 informații scurte și interesante

 

1. SISTEMUL SOLAR este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se învârt în jurul lui. De la cele 8 planete, la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice, asteroizi, luni, comete şi meteoroizi.

Cele 8 planete sunt: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

 

2. BARZA ALBĂ este una dintre cele mai cunoscute păsări de la noi. Berzele sunt păsări migratoare, ce sosesc în România în primăvară, în martie-aprilie şi pleacă prin august-septembrie, pentru a ierna în Africa.

O mare variete de păsări migrează spre zone mai calde, atunci când temperaturile scad şi sursele de hrană devin mai limitate.

 

3. PRIMII OAMENI CE AU PĂȘIT PE LUNĂ au fost Neil Armstrong, urmat de Buzz Aldrin, în anul 1969.

Cuvintele lui Armstrong, atunci când a păşit pe Lună, aveau să devină una dintre cele mai faimoase replici din istorie: Un pas mic pentru [un] om, un salt uriaş pentru omenire.

Racheta din misiunea Apollo 11 fusese lansată în spațiu la 16 iulie 1969, şi pe 20 iulie 1969, primii oameni au ajuns pe Lună. Echipajul era format din astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin* şi Michael Collins (pilotul modulului principal). Collins nu a păşit pe Lună, ci a rămas în orbita Lunii.

 

3. CROCODILII, La fel ca majoritatea reptilelor, au sângele rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Vor fi calzi atunci când afară e cald şi reci atunci când e frig. Au nevoie de Soare pentru a se încălzi. De aceea, îşi petrec mult timp doar stând la soare.

 

5. ARICII HIBERNEAZĂ. La fel ca multe alte animale, în perioadele cu temperaturi scăzute, unele specii de arici hibernează.

Pe la sfârşitul verii, ei încep să se pregătească de hibernare. Consumă mai multă hrană, pentru a-şi face depozite de grăsime.

Hibernarea nu este un simplu somn, este o stare de letargie profundă, când metabolismul este încetinit.💤

Pentru a economisi energie, temperatura corpului lor scade, iar bătăile inimii şi respirația se reduc. În felul acesta, ei pot supraviețui perioade îndelungate, fără să mănânce. Se pot trezi ocazional, pentru o scurtă perioadă, pentru a mânca ceva sau pentru a se muta în altă parte.

Aricii hibernează de prin octombrie/noiembrie, până când vremea începe să se mai încălzească, adică sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

M-am gândit ca, din când în când, în loc să scriu pe larg despre un singur subiect, să selectez mici informații din articolele mele, în care am abordat subiectul respectiv pe larg. 



Leave a Reply