5 INFORMAȚII SCURTE ŞI INTERESANTE

5 INFORMAȚII SCURTE ŞI INTERESANTE

 

 

1. 🌋 Despre vulcani

 

În interiorul Pământul, temperatura este suficient de crescută încât unele bucați de rocă încep să se topească. Atunci, roca topită (magmă) se ridică şi pluteşte aproape de stratul exterior al Pământului. Dacă găseşte o crăpătură în scoarța Pământului, aceasta va erupe.

 

Deci vulcanii sunt deschizături în scoarța Pământului, prin care iese lavă şi gaze calde.

 

2. 🥶 Două regiuni polare

 

Pe planeta noastră, avem două regiuni polare:

 

1. Arctica(Polul Nord), în partea superioară a planetei, unde temperatura medie, pe timp de iarnă, este de -40°C.

 

2. Antarctica(Polul Sud), în partea de jos a planetei noastre, unde temperatura medie, în timpul iernii, este de -60°C.

 

Atât Arctica, cât şi Antarctica sunt locuri extrem de reci, deoarece primesc mult mai puțină lumină directă de la Soare, uneori chiar deloc.

 

3. 🦁 Leii sunt animale pe care le găsim, aproape exclusiv, doar în Africa.

 

Ei trăiesc în grupuri ce pot avea de la 4 membri, până la 40 de membri. Grupul este format dintr-un număr mare de femele (ce sunt înrudite între ele), puii lor şi câțiva masculi.

 

De obicei, leii vânează în grupuri, calculat, cu diferiți membri având diferite roluri. Unii au sarcina de a alerga prada, în timp ce alți o atacă prin surprindere. Cel mai adesea, femelele sunt cele ce vânează, în timp ce masculii au sarcina de a protejează teritoriul şi restul grupului.

 

4.🦈🦷Rechinii nu rămân niciodată fără dinți. Deoarece dinții lor nu au rădăcini, cum avem noi, pierd dinți destul de des şi uşor. Atunci când pierd un dinte, acesta este înlocuit de un altul, din şirul de dinți(au mai multe rânduri de dinți).

 

5. 🌌 Marte este a patra planetă de la Soare şi este a doua cea mai mică planetă din sistemul nostru solar(planeta Mercur fiind cea mai mică). Este cam jumătate din planeta noastră.

 

După cum ştim deja, toate planetele se învârt în jurul Soarelui.

 

Deoarece Marte este ceva mai înceată şi mai departe de Soare, un an pe Marte este de aproape două ori mai lung decât pe planeta Pământ.

 

Marte face o rotatație completă în jurul Soarelui în 687 de zile, comparativ cu planeta noastră, căreia îi ia 365 de zile.

 

 

‼ M-am gândit ca, din când în când, în loc să scriu pe larg despre un singur subiect, să selectez mici informații din articolele mele, în care am abordat subiectul respectiv pe larg. Găsiți mai jos articolele complete despre vulcani, regiunile polare, despre lei, rechini şi planeta Marte.

 

 

*Featured image: Photo by Ben Turnbull on UnsplashLeave a Reply