Află mai multe despre planeta MERCUR
Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar şi cea mai apropiată planetă de Soare.
Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se rotesc în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice, asteroizi, luni, comete şi meteoroizi.
Fiind atât de aproape de Soare, temperaturile pe Mercur, în timpul zilei, pot atinge 430° Celsius, potrivit NASA.
Pentru că este cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în doar 88 de zile, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ●
O planetă a extremelor
În ciuda faptului că este planeta cea mai apropiată de Soare, Mercur nu este şi cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar. Titlul pentru cea mai fierbinte planetă îi revine planetei Venus.
Deoarece Mercur are o atmosferă extrem de subțire, care nu poate să rețină o parte din căldura de la Soare, aşa cum face planeta noastră, temperaturile pe Mercur, în timpul nopții, pot scădea până la -180° Celsius, potrivit NASA.
Încă 6 informații interesante
• Mercur şi Venus sunt singurele planete din sistemul solar ce nu au nici o Lună (satelit natural). Planeta noastră are o Lună, iar Jupiter are 79 de Luni.
• Până în 2006, Pluto era considerată cea mai mică şi îndepărtată planetă de la Soare. Acum, Pluto, împreună cu încă câteva planete, aparține grupului de planete numite planete pitice.
• Cum vă ziceam mai sus, toate planetele se rotesc în jurul Soarelui. Pe lângă această rotație, fiecare planetă se învârte şi în jurul axei sale….imaginează-ți un măr, cu un băț ce trece prin mijlocul lui, şi acum învârți mărul, aceasta e rotația în jurul axei.
Pământul se roteşte în jurul axei sale la fiecare 24 de ore (o zi), iar planetei Mercur îi ia 59 de zile pentru a face acestă rotație. Ce zi lungă!
• Până acum, NASA a trimis doi sateliți pentru a studia planeta Mercur: Mariner 10, în anii 1970, şi MESSENGER, ce a orbitat Mercur între 2011-2015. De asemenea, în 2018 a fost lansată misiunea BepiColombo, care este prima misiune a Europei în Mercur (Uniunea Europeană & Japonia). O să dureze aproximativ 7 ani până să ajungă la Mercur, adică în 2025.
• Ca mărime, Mercur este ceva mai mare decât Luna noastră. Chiar şi suprafața planetei Mercur este asemănătoare cu cea a Lunii, ca aspect, cu cratere imense pe suprafața planetei.
• Potrivit cercetătorilor, Mercur, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani în urmă.
Mercury 3D NASA
Surse
1.https://solarsystem.nasa.gov
5. Featured image: by NASA (VTAD)
5 thoughts on “Află mai multe despre planeta MERCUR”