3 zile în Donegal (Irlanda). Itinerarul, cât ne-a costat vacanța și sfaturi practice.

3 zile în Donegal (Irlanda). Itinerarul, cât ne-a costat vacanța și sfaturi practice.

 

Eu sunt în concediu, timp de trei săptămâni, iar soțul meu a reuşit să-şi ia trei zile libere, astfel am reuşit să mergem să mai vizităm puțin Irlanda asta frumoasă, ce ne e casă de câțiva ani deja.
 
Am scris despre locurile ce le-am vizitat, cât a costat totul, care atracții sunt accesibile persoanelor în scaun cu rotile şi cât timp am petrecut în fiecare loc. M-am gândit să scriu pe larg despre mica noastră vacanță, pentru cei ce mă citesc din Irlanda sau pentru cei ce vor să viziteze Irlanda, pe viitor.
 
Inițial am vrut să mergem să vizităm “Ring of Kerry”, dar ne-am decis destul de târziu şi fiind o destinație foarte populară (nu degeabă), nu aveam prea multe opțiuni la cazare, iar ceea ce găseam era foarte scump. Aşa că ne-am îndreptat atenția spre o destinație mai puțin populară: județul Donegal. Noi am avut doar 3 zile la dispoziție, dar aș fi stat și 2 săptămâni aici. 
 
 
Cât ne-a costat cazarea şi închirierea maşinii 💵
Primul lucru ce l-am făcut a fost să caut cazare. Am călătorit împreună cu verişoarele mele şi soțul uneia dintre ele, aşa că am decis să căutăm un apartament mai mare, ca să ne putem juca diferite jocuri seara, sau să mai stăm la poveşti. 
 
🏘Am găsit un apartament foarte frumos pe Booking.com, cu două dormitoare şi un living mare, plus bucătărie, în Letterkenny. Pentru 2 nopți, am plătit 205 euro, pentru tot apartamentul.
 
Oraşul Letterkenny nu are nimic special dar e o locație bună, poziționat undeva în centrul județului şi de unde am putut vizita uşor obiectivele ce le aveam pe listă. 
 
🚗 Următorul lucru ce l-am făcut a fost să căutăm oferte pentru a închiria maşină. Deşi amândoi suntem şoferi şi aveam maşină, atunci când locuiam în România, ne-am decis că aici nu avem nevoie. Aşa că, de mai bine de 5 ani, suntem fără maşină personală. Atât locul meu de muncă, cât şi al soțului, este aproape de casă, transportul în comun e foarte bine pus la punct şi mai cred că ar fi şi foarte scumpă parcarea în zona noastră. 
 
💵 Revenind la închirierea maşinii. La Hertz am găsit o ofertă super ieftină şi am plătit 57 de euro, pentru 3 zile. Citisem că şi-au anunțat falimentul şi acesta poate fi unul din motivele pentru care am plătit atât de puțin. 
 
⏰ Călătoria din Dublin spre Letterkenny a durat 3 ore şi jumătate, la ora 14:00 am ajuns la cazare, am lăsat bagajele şi în scurt timp am pornit spre primul obiectiv turistic.
 
 
Traseul nostru din Donegal, pe 3 zile.
 
 
În prima zi am vizitat:
 
1. Fanad Head Lighthouse
Nici nu ştiu sigur dacă aveam posibilitatea să vizităm farul în interior, cu restricțiile de acum, pentru că sincer nici nu ne-am interesat. Încercăm să evităm, pe cât posibil, spațiile din interior aglomerate şi mai citisem că nu se merită neaparat să-l vizitezi, ci să te plimbi şi să te bucuri de frumusețea locului. 
 
Nouă ne-a plăcut mult! E superb locul! Există un mic gărduleț, lângă parcarea de maşini şi chiar înainte de poartă principală, peste care mai toți vizitatorii sar, pentru că poți ajunge la ocean şi poți admira farul dintr-un alt unghi. Aşa am făcut şi noi şi tare ne-a plăcut.
 
⏰ Am petrecut aproximativ 2 ore aici.
🚽 Există toalete publice. Ştiu ce importantă e informația asta simplă, mai ales dacă călătoriți cu copii.
♿ E accesibil persoanelor în scaun cu rotile.
 
2. Ballymastocker Bay – Portsalon Beach
Pentru că ziua era absolut superbă, ne-am decis că nu mai vizităm nimic, ci să mergem direct la plajă. Rareori ai parte de aşa vreme în Irlanda…erau, cred, peste 22 de grade.
 
Plaja aceasta este superbă, o plajă lungă, cu nisip, una din cele mai lăudate şi faimoase plaje din zonă. Este marcată ca fiind sigură pentru înot (asta se poate schimba, în funcție de vreme), iar salvamarii sunt prezenți aici în lunile de vară.
 
Dacă vremea e frumoasă, vă recomand să veniți cu gustări şi să vă aşezați pentru un mic picnic, admirând oceanul.
 
⏰ Am stat circa 2 ore aici.
🚽 Există toalete publice chiar lângă parcare.
♿ Nici una din plajele ce noi le-am vizitat nu cred că ar fi accesibile unei persoane în scaun cu rotile, dar ataşez la finalul textului un articol cu 13 plaje din zone Donegal ce sunt accesibile.
 
Ziua 2
 
 
1. Grianán of Aileach 
Ne-am trezit de dimineață şi am pornit spre Malin Head, dar am mai făcut 2 opriri. 
 
Prima dată am vizitat Grianan of Aileach. Situat pe un vârf de deal, priveliştea de la fortul de piatră este superbă.
 
⏰💵 Intratea e gratis şi nu cred că am stat mai mult de 30 de minute aici.
 
♿ Accesibil persoanelor în scaun cu rotile.
 
2. Glenevin Waterfall 
 
Următoarea oprire a fost la o cascadă, “Glenevin Waterfall”. După ce parchezi maşina, în parcarea principală, urmează o plimbare uşoară, de circa 15 minute, până la cascadă. Am văzut şi părinți cu căruciorul, în caz că plănuiţi să mergeți cu copiii. Plimbarea până la cascadă e foarte plăcută, cu oi ce pasc liniştite pe marginea drumului şi copaci care mai de care mai deosebiți. Cascada în sine nu e foarte mare dar e frumoasă!
 
🍦La întoarcere, puteți să vă răsfătați cu o înghețată sau alte bunătăți, de la cafenea de lângă parcare.
 
⏰💵 Intrarea e gratis şi am petrecut aici cam o oră.
♿ E accesibil persoanelor în scaun cu rotile, deşi ar fi un drum cu câteva hopuri. Am citit mai multe recenzii despre asta şi unele persoane spun că e ok drumul, altele nu. 
 
3. Malin Head
 
Punctul cel mai nordic al Irlandei şi preferatul meu obiectiv din cele trei vizitate pe ziua asta. Priveliştea e absolut superbă, în aproape orice parte te-ai uita. 
 
De la turnul de sus şi platforma de unde poți admira priveliştea, vă recomand să mergeți în plimbare până la capăt, urmărind poteca, trecând de “Hells Hole” şi urcând până la capăt, unde priveliştea este absolut senzațională. 
 
💵⏰ Plimbarea de care v-am zis mai sus cred că durează cam 40 de minute, dar dacă te opreşti pentru poze sau pentru a te relaxa, eu vă recomand să vă rezervați 2-3 ore aici. Intrarea e gratis.
🚽Sunt toalete disponibile lângă parcare.
♿ Nu cred că e accesibil persoanelor în scaun cu rotile.
 
 
4. Plaja Five Fingers Strand
Imediat după Malin Head, ne-am urcat în maşină şi am pornit spre plaja. Am făcut cam 20 de minute până aici. Noi am parcat chiar lângă biserica de dinainte de plajă, de unde am mai avut de umblat vreo 10 minute. Dacă nu aveți chef de plimbare, sau dacă sunteți cu copii mici sau persoane în vârstă, am văzut că se poate parca şi mai aproape de plajă.
 
Am ajuns flămânzi, după o zi aşa plină. Am pornit spre plajă cu mâinile pline de bunătăți, pregătite de acasă, şi ne-am relaxat pe pătură vreo două ore, înainte de a porni spre casă. 🥪🥪🍪🍪🍫🍎🥨
 
🏊‍♀️ Nu aveți voie să înotați aici. Multe plaje din Irlanda sunt periculoase, curenții fiind prea puternici sau din alte motive. Vă recomand să respectați recomandările scrise pe panourile de lângă plajă, deoarece anual mor înecați o mulțime de oameni în Irlanda.
 
 
Ziua 3
 
 
În ultima zi am vizitat două obiective mari: Glenveagh National Park & Castle şi Slieve League.
 
 
1. Parcul Național Glenveagh 
Un loc liniştit şi superb, unde puteți petrece chiar şi 2 zile, dacă aveți timp. Găsiți lacuri frumoase aici, cascade, păduri, munți, şi un castel.
 
Sunt mai multe trasee din care puteţi alege. Unele sunt mai scurte şi uşoare, altele mai lungi.
 
Noi am ales traseul ce duce spre castel, numit “Lakeside walk”. Are 3.5 km şi am făcut cam 40 de minute până la castel.
 
🚴‍♀️ La intrarea în parc, aveți opțiunea de a închiria biciclete. Chiar vă recomand, ca să puteți vizita mai mult. Vă sfătuiesc să rezervați în avans, noi când am ajuns nu mai erau biciclete libere.
 
⏰ 💵 Am stat cam 3 ore aici, deoarece eram pe grabă. Intrarea e gratis. 
🚽Găsiți toalete atât la intrarea în parc, cât şi la castel.
♿ O parte din parc e accesibil persoanelor în scaun cu rotile. În vremuri normale, fără restricții, am citit că au autobuze ce te duc până la castel, iar unul din ele este destinat persoanelor în scaun cu rotile.
 
2. Slieve League
 
Având 601 de metri, Slieve League are unele dintre cele mai înalte stânci din Irlanda şi este unul din cele mai frumoase locuri ce le-am vizitat aici. Priveliştea e spectaculoasă, unul din locurile despre care poţi spune că “îți taie respirația”. Sunt de aproape trei ori mai mari decât “Cliffs of Moher”, cele mai vizitate stânci din Irlanda.
 
După ce ajungi la Slieve League, ai două opțiuni:
 
●Fie laşi maşina în prima parcare, cea de lângă toalete şi centrul pentru vizitatori, şi mergi în plimbare de acolo, fie mergi cu maşina până la a doua parcare, cea aproape de platforma de vizionare “Bunglas Viewpoint”, de unde poți deja admira stâncile.
 
Dacă te decizi să laşi maşina în prima parcare, plimbarea până sus e de aproximativ o oră, de dificultate uşor-mediu. Sunt câteva dealuri de urcat, deci trebuie să ai puțină condiție fizică.
 
● A doua opțiune e să mergi cu maşina până la a doua parcare, ce te duce direct în punctul de unde poți admira şi fotografia stâncile. (Google maps: Slieve League Upper Car Park)
 
Cum treci de prima parcare, există o mica poartă din metal, ce este închisă uneori. O poți deschide liniştit, ca să poți merge spre a doua parcarea. Poarta este pentru oi, ca să nu iasă. Asigurați-vă că închideți poarta după voi.
 
📌Când porneşti spre Slieve League, vă recomand să introduceții “Bunglas Viewpoint” în Google maps, ca să nu ajungeți în alt loc, cum am pățit noi. 
 
Sunt mai multe trasee la Slieve League dar noi nu le-am făcut, deoarece era mult prea cald şi nici nu aveam timp. În alte circumstanțe, aş fi cochetat cu ideea de a face traseul numit “The Pilgrim’s Path”, ce durează 2-3 ore. Am citit şi despre “One Man’s Pass” dar ştiu că este ceva mai dificil şi se adresează celor ce au mai multă experiență. Noi nu le-am făcut, deci nu pot să vă ofer prea multe detalii despre ele.
 
⏰💵 Am stat aici aproximativ 2 ore. 
Intrarea e gratis.
♿ Dacă mergi cu maşina până la a doua parcare, cum scriam mai sus, ajungi direct la locul de unde poți deja admira superba privelişte.
 
🛑 Dacă ar fi să refac traseul din ultima zi, aş încerca să nu pun aceste două obiective în aceeaşi zi. Ambele necesită destul de mult timp, iar dacă vrei să te bucuri de ele, nu doar să le bifezi, ai nevoie de mai mult timp. Noi am avut şi drumul lung spre Dublin, de aproape 4 ore, astfel că a fost o zi destul de grăbită şi obositoare.
 
Ar mai fi multe de vizitat în zonă, dacă aveți mai mult timp la dispoziție. Câteva sugestii de la alți cititori:  Bundoran, Rossnowlagh Beach , Errigal Mountain, Doe Castle, Malin Beg & Silver Strand Beach.
 
♿Articolul despre plajele din Donegal accesibile persoanelor în scaun cu rotile: http://www.donegalcoco.ie/services/environment/blueflagbeachesgreencoast/
 
Nouă ne-a plăcut foarte mult mini-vacanța din județul Dongeal şi am rămas surprinşi de frumusețea locului. Cu fiecare loc pe care îl vizitez în Irlanda, realizez că orice ai alege, nu prea ai cum să dai greş. E o țară superbă!


Leave a Reply