10 informații interesante despre gheparzi

10 informații interesante despre gheparzi

 

1. 🐆 Ghepardul este cel mai rapid animal terestru. Atunci când aleargă, poate atinge viteza de 112 km/h, în doar câteva secunde.

 

2. Sunt animale carnivore și se hrănesc cu antilope mici (gazele, impala etc.), iepuri de câmp, rozătoare, păsări sau antilope mari (atunci când vânează în grup).

Potrivit National Geographic, gheparzii nu au nevoie să bea apă decât o dată la 3-4 zile.

 

3. Populația gheparzilor a scăzut de la aproximativ 100,000 de exemplare în anul 1900, la circa 7000 de exemplare în 2010, potrivit National Geographic.

 

4. 🌍 Aproape toți gheparzii sălbatici trăiesc în Africa, cu excepția unei subspecii pe care o găsim în Iran (mai puțin de 50 de exemplare).

 

5. 🐆 În sălbăticie, gheparzii trăiesc, în medie, între 10-12 ani, potrivit Cheetah Conservation Fund.

 

6. ⚖ Cântăresc între 38 și 65 de kg, și au între 1 și 1.4 metri lungime, potrivit San Diego Zoo.

 

7. Coada lungă îi ajută la menținerea echilibrului, în special atunci când alergă cu viteze mari și schimbă direcția de mers.

 

8. Nu au puterea leilor sau a tigrilor, atuul lor fiind viteza, însă nu pot alerga cu viteză decât pe distanțe scurte, de aceea își pândesc prada și se poziționează cât mai aproape de ea înainte de a ataca. Când atacă, urmărimea rar depășește un minut și în aproximativ 50% dintre atacuri, gheparzii își ratează prada.

 

9. 🌄 Spre deosebire de celelalte feline mari, gheparzii vânează, de obicei, pe timpul zilei.

 

10. Nu sunt exclusiv ființe solitare, cum sunt tigri, dar nu sunt nici ființe sociale, cum sunt leii, care trăiesc în grupuri. În cazul gheparzilor, unii masculi formează adesea coaliții cu frații lor, sau cu alți masculi, în timp ce femelele sunt solitare, cu excepția perioadelor în care au pui.

Puii stau cu mama pentru aproximativ 18 luni, timp în care învăță cum să vâneze și cum să se apere de prădători.

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
Ați votat?Scriam aseară cu nu decidem doar pentru viitorul nostru, ci și pentru viitorul copiilor din viața noastră. Dar știți pentru cine altcineva mai decidem? Pentru bătrânii din țara asta, care nu au crescut cu libertatea cu care noi suntem atât de obișnuiți, și care nu mereu au știut să aleagă partidul corect, pentru un viitor mai bun. De câte ori votăm bine, decidem ca ei să aibă șansa la o bătrânețe mai decentă, la spitale conduse ceva mai bine, centre (nu lagăre) pentru vârstnici, localități în care se poate locui frumos, utilități, programe pentru vârstnici, beneficii și sprijin economic pentru persoanele în vârstă... o viață ceva mai bună.Și care sunt țările care își îngrijesc cel mai bine bătrânii? Norvegia, Suedia, Germania, Elveția, Belgia. Rusia, așa cum era de așteptat, stă chiar mai rău decât România - așa că, ar fi spre binele tuturor să alegem un partid echilibrat și proeuropean, nu extremiști, care și-au făcut campanie pe scandaluri și minciuni, pentru că, la o privire mai atentă, oamenii ăștia ne conduc spre dezastru. ”O țară ca afară” trebuie să fie o țară locuibilă pentru TOATĂ lumea. Țările enumerate mai sus sunt campioane în diversitate. Au o atitudine progresivă față de egalitatea de gen și drepturile omului. Oamenii ăștia au în comun respectul pentru oameni. Altfel nu se poate... sau se poate, însă nu o să ne fie mai bine!Fii parte din schimbare! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse
1. www.nationalgeographic.com
2. https://cheetah.org
3. https://animals.sandiegozoo.org
*Featured image: Photo by David Groves on Unsplash

 

 1 thought on “10 informații interesante despre gheparzi”

Leave a Reply