10 informații interesante despre gheparzi

10 informații interesante despre gheparzi

 

1. 🐆 Ghepardul este cel mai rapid animal terestru. Atunci când aleargă, poate atinge viteza de 112 km/h, în doar câteva secunde.

 

2. Sunt animale carnivore și se hrănesc cu antilope mici (gazele, impala etc.), iepuri de câmp, rozătoare, păsări sau antilope mari (atunci când vânează în grup).

Potrivit National Geographic, gheparzii nu au nevoie să bea apă decât o dată la 3-4 zile.

 

3. Populația gheparzilor a scăzut de la aproximativ 100,000 de exemplare în anul 1900, la circa 7000 de exemplare în 2010, potrivit National Geographic.

 

4. 🌍 Aproape toți gheparzii sălbatici trăiesc în Africa, cu excepția unei subspecii pe care o găsim în Iran (mai puțin de 50 de exemplare).

 

5. 🐆 În sălbăticie, gheparzii trăiesc, în medie, între 10-12 ani, potrivit Cheetah Conservation Fund.

 

6. ⚖ Cântăresc între 38 și 65 de kg, și au între 1 și 1.4 metri lungime, potrivit San Diego Zoo.

 

7. Coada lungă îi ajută la menținerea echilibrului, în special atunci când alergă cu viteze mari și schimbă direcția de mers.

 

8. Nu au puterea leilor sau a tigrilor, atuul lor fiind viteza, însă nu pot alerga cu viteză decât pe distanțe scurte, de aceea își pândesc prada și se poziționează cât mai aproape de ea înainte de a ataca. Când atacă, urmărimea rar depășește un minut și în aproximativ 50% dintre atacuri, gheparzii își ratează prada.

 

9. 🌄 Spre deosebire de celelalte feline mari, gheparzii vânează, de obicei, pe timpul zilei.

 

10. Nu sunt exclusiv ființe solitare, cum sunt tigri, dar nu sunt nici ființe sociale, cum sunt leii, care trăiesc în grupuri. În cazul gheparzilor, unii masculi formează adesea coaliții cu frații lor, sau cu alți masculi, în timp ce femelele sunt solitare, cu excepția perioadelor în care au pui.

Puii stau cu mama pentru aproximativ 18 luni, timp în care învăță cum să vâneze și cum să se apere de prădători.

 

Follow me

12 hours ago

Diana Breb
- Joia Educațională -Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată, aproape în totalitate, din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 52 de Luni confirmate, şi încă 29 ce nu au fost încă confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 79 de sateliți naturali. Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță sunt cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse
1. www.nationalgeographic.com
2. https://cheetah.org
3. https://animals.sandiegozoo.org
*Featured image: Photo by David Groves on Unsplash

 

 1 thought on “10 informații interesante despre gheparzi”

Leave a Reply